DIE NALATENSKAP VAN 'N NAMIBIESE KLEURBOEK

THE LEGACY OF A NAMIBIAN COLOURING BOOK

Ek is baie trots daarop om oor my ma te praat. Hierdie tenger, wildhaar vrou kan die hel self grootmaak as dit goed en reg was. 

Melody Futter is in die Oos-Kaap, Suid-Afrika gebore. 'n Tipiese plaaskind wat sy die meeste van haar tyd spandeer het om enige soort aanvaarbare 'dame-agtige' gedrag te vermy, eerder om dié te bevoordeel wat 'n mens gewoonlik net binne 'n duim van jou lewe vrygespring het. Om deurmekaar en gelukkig by die huis te kom van die bos af. Dit was die begin van haar liefde vir die natuurlike wêreld wat 'n groot rol gespeel het in wie sy was.

Ná kunsskool het sy haar begin werk by The Daily Dispatch, Oos-Londen onder Donald Woods, wat ’n dierbare vriend en mentor sou word. Ná die dood van haar kollega Steve Biko en die ballingskap van Donald Woods het sy die moeilike besluit geneem om Suid-Afrika te verlaat.

'n Oorspronklike lid van NEEN, die persklub en SRT, ek kan nie 'n tyd in my kinderdae onthou toe ons nie een of ander onreg aangepak het nie, hiervoor opgeruk en daarteen geprotesteer het. MIV/Vigs tuisversorging, renosterbewaring, omgewingshulpbronne en menseregte, haar skryfwerk en illustrasies was daar!

Op sy hoogtepunt het 'Camel Graphics' (die ontwerp- en tekstielfabriek wat sy saam met haar suster bestuur het) die kontrak gekry om die enigste verskaffer van handelsware vir die Namibiese onafhanklikheidsvieringe te wees. 'n Vlaag van bedrywighede het gevolg, die agbare Sam Nujoma en Kie, wat op 'n stapel bokse gesit het en Namibië se toekoms bespreek, en die span het geskarrel om alles betyds klaar te kry. Ek, salig onder die tafel aan die slaap tot die konstante gebrom van haardroërs wat ink droog. Van hierdie items is steeds by die Nasionale Museum in Windhoek te sien. 

Dit was net ná Onafhanklikheid dat die eerste uitgawe van ‘Welkom in Namibië’ inkleurboek gepubliseer is. Ons het almal dieselfde gevoel, 'n geweldige gevoel van hoop en trots vir hierdie wonderlike nuwe land. Op 'n reis deur Namibië het die kunstenaar elke bladsy lewendig gemaak soos hulle dit ervaar.

Kort daarna het sy die 'NAMIBIA'-kleuring in plakkate vrygestel. Albei was 'n onmiddellike treffer!

My ma se omgewingskennis was geweldig. Wat sy nie geweet het nie, sou ons saam op die bladsye van verskeie boeke ontdek. Antwoorde wat ons nie kon kry nie, is toe opgemaak! Sy het verbeelding en 'n gevoel van avontuur aangemoedig wat my loopbaan sou help vorm. 

Dit is dan geen verrassing dat ek 'n omgewingsgraad gekry het nie. Nikon-kamera, altyd byderhand, ek het begin as 'n nederige intern wat die berge van die Namib Naukluft opgeskarrel het, sensitiewe endemiese spesies gedokumenteer het, die pad van die minste versteuring geplot en beplan het, en luiperdhole ontdek het (dit is ook hoe ek ontdek het hoe vinnig ek kon teen 'n berg af te klim). Ek het opgeskuif en spanne gelei wat die letsels van menslike aktiwiteit rehabiliteer. Kyk fyn vir tekens van herstel. Die vreugde van insekte wat na die grond kyk en saad die aarde in dra. Wag geduldig vir die reën om die opeenvolging van flora te begin. Ek moes deel wees van 'n Wildehondnavorsingsprojek, wat my by gemeenskappe betrokke gemaak het. Van hier af was dit 'n natuurlike stap na Omgewingsopvoeding. 

My eerste doelwit was om 'n EE-program vir stedelike laerskoolkinders uit die Daan Viljoen-reservaat te ontwikkel. Ek was doodbang. Ek het die boskennis gehad, maar ek het nog nooit in my lewe iets geïllustreer nie, maak nie saak 'n hele boek nie! Ek neem foto's, my ma was die kunstenaar! Wel, dit het vasgesteek, ek het gehelp om EE-programme te ontwikkel, die verwante materiaal te skryf en te illustreer. Elkeen is spesiaal gemaak vir unieke habitatte en pragtige mense, wat die klein besonderhede langs die pad fotografeer. 

Toe Ma in 2014 oorlede is, het ek geweet ek kan nie net 'n leeftyd se talent en werk net laat verdwyn nie. Die tweede uitgawe van 'Welcome to Namibia' was die begin van hierdie huldeblyk. Dit was werklik 'n spesiale proses en die reaksie tot dusver was ongelooflik. 

Die plan is om die 'NAMIBIA'-plakkaat saam met afdrukke van haar flora- en fauna-sketse en skilderye weer vry te stel. Wat my betref, ek wil graag die nalatenskap voortsit met boeke vir verskillende ouderdomsgroepe. 

Vir elke “Welcome To Namibia”-inkleurboek wat gekoop word; jy gee outomaties 1 aan 'n Namibiese skoolgaande kind onder die beskerming van die Gondwana Care Trust. Deur die Terug-skool-toe Kerssak-projek 2022, sal ons poog om soveel boeke in te samel om in die skryfbehoeftepakket vir die nuwe jaar in te sit. Ons was so geseënd dat ons meer as 2500 sakke gedurende die Kerstyd van 2021 kon uitdeel. Ek wil graag hê daar moet 'n hele nuwe generasie kinders (en grootmense) wees wat hierdie publikasies kan geniet en hopelik 'n gevoel van avontuur en trots vir hierdie ongelooflike land, die omgewing en sy mense.

 

Foto's en teks deur: Rachel Du Raan Photography

Lees meer

ALL WE WANT FOR CHRISTMAS IS FOR YOU TO MEET THE TEAM

ALL WE WANT FOR CHRISTMAS IS FOR YOU TO MEET THE TEAM

Chapter 1

Chapter 1

Opmerkings

Wees die eerste wat kommentaar lewer.
Alle kommentaar word gemodereer voordat dit gepubliseer word.