De realiteit die je doet beven

The reality that makes you quiver

Dit is geen sprookje. Eigenlijk is het een serieuze schreeuw om hulp. Omdat ik, de majestueuze woestijnreus, algemeen bekend als Quiver Tree, Kokerboom of //ganas, niet voor mezelf kan spreken.

Mijn Namibische habitat, ooit variërend van het Brandberg-gebied in Damaraland tot aan het rijk van de Oranjerivier, wordt elke dag kleiner en kleiner.

Ik hoor ze zeggen dat als gevolg van de opwarming der aarde, veroorzaakt door mensen die deze planeet en haar hulpbronnen exploiteren, de temperatuur in Namibië elk jaar gestaag stijgt. En boy oh boy, als je ooit in onze prachtige woestijnen hebt gekampeerd en een magische zonsondergang hebt zien neerdalen tussen mijn prachtige takken, weet je hoe heet mijn vezelige ondiepe wortels kunnen worden!

Zie je, ik ben graag de enige boom in een erg droog ecosysteem. Ik laat de wereld graag zien dat ik kan overleven in hete en steenachtige gronden en zelfs beter kan balanceren op rotsachtige bergkammen. Ik sta eigenlijk graag in de schijnwerpers en laat me vooral graag fotograferen in de prismakleuren die bij de ondergaande zon horen. Ik verwelkom ook gemeenschappen van sociale wevers op mijn brede takken. Na 20 jaar van gestage groei, en ik begin in april en juni mijn heldere, gele bloemen te produceren in Zuid-Namibië, moeten de vogels mijn heerlijke nectar delen met insecten en bavianen, wat een prachtige hoorn des overvloeds in de woestijn oplevert. In ruil daarvoor zorgen ze voor bestuiving.

Ik heb zelfs jarenlang de jager-verzamelaars van Namibië verzorgd en ondersteund in hun zoektocht naar het vangen van hun eiwitbron, door ze mijn perfect gemaakte rechte en smalle takken te laten gebruiken om in kokerzakken voor hun pijlen te veranderen. Menig gejaagde springbokken zijn in mijn schaduw geroosterd, terwijl ze ook goed gebruik maakten van mijn gestorven broers en zussen door hun stammen gedeeltelijk uit te hollen. Als ze water over de vezelige sponsachtige schaal zouden gieten, zou verdamping door een briesje hun voedsel koel houden. Vandaag geloof ik dat je dit de werking van een koelkast noemt?

Ik ben een echt stuk natuurlijke kunst, weet je.

Mijn naam is misschien een boom, maar mijn geslachtsnaam "Aloe" komt van Griekse, Arabische en Hebreeuwse beschrijvingen van het woord "bitter". Dit zou me dan een plant maken, maar in ieder geval een hele toffe plant.

Het kost me zeker vijf jaar om te groeien van een geplant zaadje tot groot genoeg om te overleven, en ik neem mijn nog lievere tijd om mijn takken in tweeën te delen, waardoor ik de Griekse naam "dichotoma" krijg. Maar nogmaals, echte perfectie neemt tijd, toch?

Daarover gesproken, heb je het warmte reflecterende poeder op mijn gedrongen steel opgemerkt? Dit fungeert niet alleen als mijn eigen persoonlijke airconditioner, het weerhoudt kleine woestijnbeestjes er ook van om aan me te knagen, waardoor mijn kansen om tot negen meter hoog te reiken in mijn leven toenemen.

De Nama-mensen die in mijn omgeving wonen, dicht bij de Fish River Canyon, noemden me //ganas, wat letterlijk "gekrast" betekent. Mijn oudere collega's om me heen in ons kleine bos vlakbij Canyon Lodge (evenals onze collega's ten noorden van Keetmanshoop) zullen je laten zien waarom: onze bast barst in prachtige scheuren door temperatuur veranderingen en laat uiteindelijk los in grotere stukken.

Wil je mijn glorieuze zelf vanuit de beste hoek fotograferen? Zak dan naar onder in het zand en kijk omhoog van de schors naar de bladeren en schiet erop los! Je zult niet teleurgesteld zijn.

Echt, ik vraag er niet veel voor terug. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de oudste kokerboom 300 jaar oud is geworden. Ik wou dat mijn kleine bos en ik zouden overleven om dit verhaal te vertellen. Maar zonder de hulp van de Gondwana Canyon Park-rangers, die al meer dan 20 jaar mijn zaden verzamelen en de zaailingen zorgvuldig verzorgen in een kwekerij bij Holoog Nursery, zou mijn afstamming nu uitgestorven zijn.

De rangers zijn dit Adopt a Quiver Tree Project gestart, waar alle toeristen en bomenliefhebbers in de wereld iets kunnen doen om de effecten van de opwarming van de aarde die ik elke dag ervaar, tegen te gaan. Door een jonge kokerboom te adopteren en deze opnieuw te planten in het Gondwana Canyon Park, kun je de groei en ontwikkeling via de GPS-coördinaten volgen. Je kunt je boom zelfs Goliath noemen als je wilt!

Zodra je weer de wereld in mag, kun je bij mij en alle jongeren komen kijken, om mijn uitstraling en energie te ervaren. Na alles wat er de laatste tijd in de wereld is gebeurd, kom naar hier en laat je ziel dwalen en nieuwe energie opladen in ons woestijnbos. Maar wees gewaarschuwd, er is geen vaccin tegen de opwarming van de aarde. Steun ons nu en zorg ervoor dat uw kinderen en mijn kinderen ooit samen op de foto kunnen.

De gedachte eraan doet me echt rillen…..

Read more

Find your way home

Vind Uw weg naar huis

How Kat-Active came to life

Hoe Kat-Active tot leven kwam

Chariots of Fire

Strijdwagens van Vuur

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.